Hoppa till textinnehållet -  - Till startsidans aktuella information - 
Startsida - 
Kontakt -  | Webbkarta -  | Sök - 
 Startsida -  / Om fåglar
Om Naturskolan Asköviken - Askövikens naturreservat - Pedagogens sidor - Barnens sidor - Om fåglar -  Vi på Naturskolan - Guidade turer/Öppet hus - Butik - 
Här bokar du in ett besök till din klass/barngrupp. Våra teman presenteras under Pedagogens sidor. Varje klass/grupp får komma/boka 1 gång per läsår.
 - 

Sävsparv, skäggmes, rödbena och vattenrall.

Bygg en fågelholk

Att sätta upp holkar för fåglarna är en liten, men viktig, naturvårdsinsats! Det finns inte många gamla träd kvar i skogen numera för fåglarna att bygga sina bon i.

Ritad fågel med en skylt där det står: Bostad sökes.


Det är nästan bostadbrist för fåglarna i skogen. Därför är alla holkar som hängs upp bra, oavsett om den hängs upp i ett träd i skogen eller hemma i trädgården. Sätter man upp den hemma på tomten, ska man dock tänka på att sätta den på en lugn och skyddad plats. Inte precis där alla springer och leker. Fåglarna vill helst ha en lugn plats när de lägger ägg.

 

En holk i en skogKloka byggråd

Man måste vara noga med att sätta fast holken stadigt. Annars kan den ramla ner och då går alla äggen sönder. Bäst är om man hänger upp den i trädet med ett grovt snöre. Då behöver man inte spika i trädstammen.Holk där det visas att framsidan går att öppna.Om man spikar fast framsidan med bara två spikar längst upp på sidan, kan man öppna den som en dörr. Spikarna fungerar som gångjärn och man kan lätt öppna och göra rent när fåglarna har flyttat. Se bilden till höger.

 

 

 

Fler kloka råd

Helst ska man inte måla holken alls. Man kan olja in den om man vill eller ännu hellre bara pensla den med lervatten. Då smälter den in i naturen och det är bra. Annars kan den lätt upptäckas av fiender till fåglarna som är ute efter deras ägg.

Vilket träslag man använder spelar ingen roll, bara det är ohyvlat. Med det menas att det inte är slipat lent, utan att det känns strävt och stickigt. Det gillar fåglarna, för då fastnar allt isoleringsmaterial som de tar in i holken mycket lättare och ungarna får bättre grepp gör klorna när de ska ta sig ut.

Olika fågelarter - olika holkar

Måttskiss på en holk.Det finns många olika ritningar över hur man bygger holkar. Man bygger holkar i olika storlekar, beroende på vilka fågelarter som man vill ska komma och lägga ägg i dem. En del arter behöver ha stora hål för att komma in, andra behöver bara små, små hål. Hålet får inte vara för stort, för då kommer ekorren lätt åt att stjäla äggen.

Skydda holken mot inbrott av hackspettar!
Spika nubb runt ingångshålet eller sätt plåt runt hålet, då håller du hackspettarna borta från holken.

Bygg en egen fågelholk

Här nedan till höger ser du en lista över de fåglar, som vi tagit fram holkritningar till.

Genom att klicka på namnet på den fågel du vill bygga en holk till, öppnas ett nytt fönster med en ritning till just den fågelholken. Ritningen är i ett större format och är lämplig för att skriva ut.
Därefter är det bara att börja bygga! Lycka till!

Fågelholkar för:

 

 

 

 

 

 

 

 

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -