Hoppa till textinnehållet -  - Tilll startsidans aktuella information - 
Startsida - 
Anpassa -  | Kontakt -  | Webbkarta -  | Sök -  | English - 
 Startsida -  / Så arbetar vi

Flaggspel

 

 -  

Internationalisering

I enlighet med skolans styrdokument är de internationella frågorna en del av skolans uppgifter. Syftet är att ge våra elever en ökad förståelse för sin omvärld utifrån ett ekonomiskt, kulturellt, socialt och politiskt perspektiv. Vi på Tranellska vill även ge våra elever breddade kunskaper om internationell samverkan och globala samband utifrån miljö och hållbar utveckling. Vidare leder ett samarbete över nationsgränserna till att öppna dörrarna till Europa, världen och en större arbetsmarknad.

Målsättningen med skolans internationaliseringsarbete

· Stärka elevernas självförtroende och personliga utveckling

· Medverka till ökad motivation att lära sig andra språk

· Möjligheter få breddade yrkeskunskaper och fördjupad insikt om hur andra länder arbetar inom vårt yrkesområde

· Få kunskaper om andra kulturer och traditioner

· Knyta nya kontakter

Internationella kontakter
Sedan flera år tillbaka har Tranellska ett utbyte med skolor i Portugal, Spanien och Grekland.

Tranellska erbjuder spännande och givande upplevelser genom möjligheten till arbetsplatsförlagt lärande. Genom APL utomlands får våra elever mer än fördjupade yrkeskunskaper, då de får kunskap om andra länder och kulturer, utvecklar sina sociala förmågor, språkkunskaper och får en inblick i vad som krävs för att arbeta i ett annat land. Den erfarenheten är också bra att ha med när eleven efter examen söker arbete.

Portugal, Arcos de Valdevez
Tranellska har sedan många år tillbaka ett väl etablerat samarbete med Epralima, Vocational School of Alto Lima. Det är huvudsakligen elever från Restaurang- och livsmedelsprogrammets restauranginriktning som varje år, i åk 3, som ges möjlighet till 4 veckors arbetsplatsförlagt lärande runt om på olika restauranger i Arcos de Valdevez, som ligger i norra Portugal, nära gränsen till Spanien.

Spanien, Madrid
Under åk 3 erbjuds elever från bageriinriktningen på Restaurang- och livsmedesprogrammet att genomföra sin arbetsplatsförlagda utbildning under sina fyra veckor vid IES M DE ZAYAS Y SOTOMAYOR i Madrid.

Grekland, Syros
De senaste åren har elever från Hotell- och turismprogrammet samt bagerieleverna, haft möjlighet få genomföra det arbetsplatsförlagda lärandet på olika hotellanläggningar och bagerier på ön Syros i den grekiska ö-världen. Förutom det arbetsplatsförlagda lärandet får eleverna, under sin praktikperiod, delta i olika kulturella evenemang samt guidade turer runt om på ön.

Comeniusprojekt
I Comeniusprojektet jobbade vi tillsammans med en skola i Reims i Frankrike, där våra elever med inriktning bageri och konditori lärde sig mer om hur det är att jobba som bagare och konditor i de två länderna. Språk och kultur stod också i fokus. I januari 2015 åkte 20 elever med bageriinriktning till Frankrike. Det var två intensiva veckor med studiebesök och bagerilektioner, men också kulturella aktiviteter och tid för reflektion. De franska eleverna besökte oss senare samma vår.

Stadsvandring i VästeråsStadsvandring i Västerås

Comeniusdeltagare i Sverige
Comeniusdeltagare i Sverige - sista dagen


Prinsesstårta

Prinsesstårta måste man ju lära sig baka i Sverige!

Syftet med vårt nyss avslutade projekt inom Leonardo da vinci var att främja elever inom yrkesutbildning på gymnasiet och stimulera rörligheten i Europa genom att göra APL (arbetsplatsförlagt lärande) utomlands och där deltog elever på Hotell- och turisminriktningen samt elever med inriktningarna kök och servering på Restaurang- och Livsmedelsprogrammet.

Portugal

Våren 2013 var det tre kockelever som gjorde sin praktik på två restauranger i den lilla staden Arcos de Valdevez i Portugal. Nya råvaror, nya rätter och en ny kultur mötte killarna, som hade förberett sig med lektioner i portugisiska innan avfärd.

Hotell i Arcos de ValdevezDet hotell i Arcos de Valdevez, Portugal, som våra elever bodde på.

Restaurangen Romanza
En av eleverna gjorde sin praktik på en italiensk restaurang, Romanza.

Resturangkök i Portugal
Köket

Casa Real, restaurang i Portugal
Två av elevern gjorde sin praktik på restaurangen Casa Real.

Polen

En elev med serveringsinrikting och fyra elever med hotellinriktning åkte iväg till Polen. De gjorde sin praktik på ett fyrstjärnigt hotell i Ustron där de fick prova på olika arbetsuppgifter, både marknadsföring, receptionsarbete och servering.

Elever på utlanspraktik i PolenVåra elever i Rybnik, Polen tillsammans med en lärare från vår polska partnerskola.

 

De första dagarna tillbringade eleverna i Rybnik, där de bland annat fick bekanta sig med skolan.

Hotellreception på den polska skolan
Hotellreception i den polska skolan.

 

Hotellet Ustron i Polen
Alla elever samlade på det fyrstjärniga hotellet Olympic där de både jobbade och bodde.

 

Elever som bloggar om sina erfarenheter
Eleverna bloggade om sina upplevelser. På bloggen finns mera bilder. Du hittar den här: tranellska.wordpress.com

 

 - TillbakaTillbaka  -    UppUpp  -