Hoppa till textinnehållet - Hoppa till aktuell information och förändringar på webbplatsen. -  - 
Wijkmanska gymnasiet - teknik, industri, el - 
Anpassa -  | Kontakt -  | Webbkarta -  | Sök -  |  - English
 

Aktuellt på Wijkmanska

 

Tävlingen Network Challenge 2017

Nils Trubkin och Andreas Mäkilä från Te 14B har deltagit i tävlingen Network Challenge på Mdh och där placerat sig på en mycket hedrande 3:e plats. De tävlade mot skolor från Västerås, Eskilstuna och Stockholm.

Tävlingen bestod först av ett teoretiskt moment där lagen fick svara på kluriga nätverkstekniska frågor. Efter det ett praktiskt moment där det gällde att under stressade förhållanden konfigurera routrar och switchar.

Network Challenge 2017

Friluftsdag på Wijkmanska

Eleverna fick i år välja på att åka på en skidresa till Romme eller en aktivitetsdag på Björnön.
Gänget på Björnön fick en fin vinterdag med tipspromenad, samarbetsövningar och korvgrillning.

Friluftsdag 2017

Friluftsdag2 2017

Vinnarna av tipstävlingen är:

Philip Yildiz
Simon Lundin
Teemu Puntila Koski
Josef Akkurt
Vinnarna får förutom äran varsin biobiljett

Friluftsdag 2017

 

Två värdiga vinnare!

Årets gymnasiearbetsmässa på Teknikprogrammet vanns av:
Andreas Mäkilä för Bästa projekt
Antonio Cortez för Bästa presentation
Bra jobbat och stort grattis!vINNARNA PÅ ÅRETS gyMÄSSA 2017

Årets Lundgäng

I år fick 10 st elever från Teknikvetenskapsinriktningen åka till Lund under tre dagar för att vara med på NMT-dagarna. (Naturvetenskap, Matematik, Teknik)
Det blev tre bra och lärorika dagar där eleverna fick delta i workshops och lyssna på intressanta föreläsningar.
Några av årets föreläsningar var:
"Galactic Archeology"
"Vilken betydelse har Higgspartikeln? Massor!"
"Den svåra konsten att leva"
"Tractor pulling med elementarpartiklar".

Sammanlagt så fick eleverna gå på mer än 30 olika workshops/föreläsningar. Varje dag avslutas med att eleverna i grupp får sammanfatta de olika föreläsningarna för varandra. Våra elever som fick möjlighet att vara med på detta i år gjorde ett mycket bra jobb!

Årets Lundgäng 2016

Vinnare av tävlingen Industrikampen arrangerad av Teknik College!

Vinnare av Stadskampen

Lean-dag för årskurs 1 på Teknikprogrammet

Fredagen den 25 november 2016 var det dags för den årliga Lean-dagen på Teknikprogrammet. Paul Doktorian höll i dagen som sponsras av NPU (Närverket för produktionsutveckling). Eleverna i årskurs 1 fick lära sig om Lean-konceptet både i teori och i praktik. Eleverna i årskurs 3 som läser Produktionsinriktningen på Teknikprogrammet var med som handledare under dagen. Dagen var lyckad och uppskattad och våra elever skötte sig mycket bra.

Leandagen 1

Leandagen 2

Mattekväll på Teknikprogrammet

55 elever i årskurs 1 och årskurs 3 på Teknikprogrammet deltog under måndagskvällen vecka 48 i en matematikkväll arrangerad på Wijkmanska. Sju mattelärare hjälpte eleverna när de arbetade med gamla Nationella provuppgifter. Under kvällen bjöds eleverna på mackor och dryck och det var många livliga och givande diskussioner i matematik.

Mattekväll 1

Mattekväll 2

Studiebesök

Teknikprogramseleverna på Samhällsbyggnad och miljö (profil arkitektur) åk3 har varit på studiebesök på Luleå Tekniska Universitet, avdelningen för Samhällsbyggnadsteknik. Eleverna fick information om olika utbildningar och fick se laborationssalar och övrig fin studiemiljö. Kvällen avslutades med bowling tillsammans med studenter, så våra elever fick möjlighet att mingla och ställa frågor. Mycket lärorikt och uppskattat studiebesök. Medföljande personal var Cecilia Granlund (lärare) och Pernilla Hiijstee (SYV)."

Luleå 2016 1

Luleå 2016 2

Författarbesök på Wijkmanska

Onsdagen den 16/11 fick Wijkmanska besök av författaren Marie Björk. Hon talade inför elever från teknik- och elprogrammet i årskurs 1 om sin bok Jag blundar tills jag finns. Eleverna hade i förväg fått läsa utdrag ur boken och skickat frågor till författaren om bokens handling och om hur det är att vara författare.

Författarbesök 1

Författarbesök 2

Drönare bygger internationella broar

Wijkmanska gymnasiet har fått EU-medel till ett stort internationellt projekt med flera deltagande länder. Projektet heter ICAROS och innebär i korthet att elever från fem länder kommer att designa, producera och sedan använda drönare tillsammans. Drönarna kommer även att användas i undervisningen i andra ämnen för att skapa en ökad förståelse och motivation hos eleverna.

Wijkmanska gymnasiet har fyra gymnasieprogram, alla med teknisk profil. Här studerar elever på El- och Energiprogrammet, Industritekniska programmet, Teknikprogrammet och Tågteknikprogrammet. Skolan har sedan ett par år arbetat mycket aktivt med att utvidga elevernas möjligheter till internationella utbyten och erfarenheter.

I det nya projektet, ICAROS, som bekostas av EU-medel från Erasmus+, deltar fem skolor från olika delar av Europa: Lycée Saint Exupéry i Toulouse, IES Mar de Alboran i Estepona i Spanien, Paul-Julius-von-Reuter-Schule i Kassel, Ellinogermaniki Agogi i Aten och Wijkmanska gymnasiet. Wijkmanska gymnasiet är initiativtagare till och koordinator för hela projektet.

Textruta:  Projektet riktar sig till elever på Teknikprogrammet och är i huvudsak inriktat på att höja elevernas motivation och måluppfyllelse i olika ämnen genom att använda ämnesintegrerat, entreprenöriellt tematiskt lärande. Lärarna och eleverna på Wijkmanska kommer dels att samarbeta sinsemellan men en stor del av arbetet fokuseras på samarbete med lärare och elever på de andra deltagande skolorna.

Eleverna kommer att få arbeta med att hitta nya lösningar på verkliga problem genom att använda kunskaper från flera olika ämnen. Det blir ett äkta entreprenöriellt lärande där eleverna kommer att utveckla sina förmågor.

Ett flertal ämnesområden berörs av projektet, till exempel teknik, CAD, webbdesign, apputveckling, produktionsteknik, logistik, samhällsplanering och design. Projektspråket är engelska, vilket i sig kommer utveckla elevernas kunskaper även inom detta.  En del av projektet handlar även om att använda innovativa webbverktyg för att öka elevernas lärande.

I projektet kommer eleverna att designa och utveckla drönare som sedan används även i andra skolämnen.  Användningsområdena för drönarna varierar mellan länderna. Wijkmanskas elever kommer förmodligen att bland annat använda drönarna för att undersöka samhällsplanering och därigenom skapa fördjupade kunskaper, säger Juan Bergdahl, internationell samordnare och projektledare för ICAROS vid Wijkmanska gymnasiet.

Drönarprojektet kommer att pågå under två år och omfattar, förutom arbete på lektionstid på den egna skolan, gemensamt montage och flygtester av drönarna i Toulouse.

Unga matematiker

Albin Lindström, Kalle Söderlund och Nils Trubkin i Te14, lyckades med bedriften att ta sig till finalen av MDH:s tävling Unga matematiker. I finalen deltog 9 lag från olika skolor i länet och våra grabbar lyckades med att komma på en hedrande sjätteplats, trots att man p.g.a. sjukdom endast kunde ställa upp med två deltagare i finalen. Albin och Kalle blev också omnämnda i tidningen för att de utmärkte sig genom att lösa en av tävlingsuppgifterna på ett mycket kreativt sätt, genom att bygga en geometrisk modell. Tävlingen unga matematiker sponsras av regionens Sparbanker.

Unga matematiker 2

Unga matematiker

Djäknebergsdagen

Traditionsenligt så anordnade några eleveri tvåan på Teknikprogrammet en fin aktivitetsdag för årskurs 1-3 på Teknikprogrammet. Eleverna får möjlighet att under avslappnade former lära känna varandra mellan klasserna och årskurserna genom att samarbeta/tävla i olika grenar.

Det blev en fin förmiddag, med bra väder, positiva elever och många glada skratt.
Jag vill rikta ett stort tack till alla inblandade som bidrog till att göra detta till en trevlig och bra dag

/Anders

Djäkneberget 1

Djäkneberget 2

Nyfiken på teknik?

Är du nyfiken på teknik men är osäker på vad en teknisk utbildning kan innebära? Då ska du titta på miniserien ”Therese testar teknik” ” med Youtube-stjärnan Therese Lindgren. Hon visar en annan ingång till teknik än du kanske känner till.

Filmerna hittar du här:

Informationsfilmer - Wijkmanska

Informationsfilmer över våra profiler på Wijkmanska hittas under under respektive profil, eller direkt via länkarna nedan:

 -