Hoppa till textinnehållet - Hoppa till aktuell information och förändringar på webbplatsen. -  - 
Wijkmanska gymnasiet - teknik, industri, el - 
Anpassa -  | Kontakt -  | Webbkarta -  | Sök -  |  - English
 

Aktuellt på Wijkmanska

Drönare bygger internationella broar

Wijkmanska gymnasiet har fått EU-medel till ett stort internationellt projekt med flera deltagande länder. Projektet heter ICAROS och innebär i korthet att elever från fem länder kommer att designa, producera och sedan använda drönare tillsammans. Drönarna kommer även att användas i undervisningen i andra ämnen för att skapa en ökad förståelse och motivation hos eleverna.

Wijkmanska gymnasiet har fyra gymnasieprogram, alla med teknisk profil. Här studerar elever på El- och Energiprogrammet, Industritekniska programmet, Teknikprogrammet och Tågteknikprogrammet. Skolan har sedan ett par år arbetat mycket aktivt med att utvidga elevernas möjligheter till internationella utbyten och erfarenheter.

I det nya projektet, ICAROS, som bekostas av EU-medel från Erasmus+, deltar fem skolor från olika delar av Europa: Lycée Saint Exupéry i Toulouse, IES Mar de Alboran i Estepona i Spanien, Paul-Julius-von-Reuter-Schule i Kassel, Ellinogermaniki Agogi i Aten och Wijkmanska gymnasiet. Wijkmanska gymnasiet är initiativtagare till och koordinator för hela projektet.

Textruta:  Projektet riktar sig till elever på Teknikprogrammet och är i huvudsak inriktat på att höja elevernas motivation och måluppfyllelse i olika ämnen genom att använda ämnesintegrerat, entreprenöriellt tematiskt lärande. Lärarna och eleverna på Wijkmanska kommer dels att samarbeta sinsemellan men en stor del av arbetet fokuseras på samarbete med lärare och elever på de andra deltagande skolorna.

  • Eleverna kommer att få arbeta med att hitta nya lösningar på verkliga problem genom att använda kunskaper från flera olika ämnen. Det blir ett äkta entreprenöriellt lärande där eleverna kommer att utveckla sina förmågor.

Ett flertal ämnesområden berörs av projektet, till exempel teknik, CAD, webbdesign, apputveckling, produktionsteknik, logistik, samhällsplanering och design. Projektspråket är engelska, vilket i sig kommer utveckla elevernas kunskaper även inom detta.  En del av projektet handlar även om att använda innovativa webbverktyg för att öka elevernas lärande.

  • I projektet kommer eleverna att designa och utveckla drönare som sedan används även i andra skolämnen.  Användningsområdena för drönarna varierar mellan länderna. Wijkmanskas elever kommer förmodligen att bland annat använda drönarna för att undersöka samhällsplanering och därigenom skapa fördjupade kunskaper, säger Juan Bergdahl, internationell samordnare och projektledare för ICAROS vid Wijkmanska gymnasiet.

Drönarprojektet kommer att pågå under två år och omfattar, förutom arbete på lektionstid på den egna skolan, gemensamt montage och flygtester av drönarna i Toulouse.

"Unga matematiker"

Albin Lindström, Kalle Söderlund och Nils Trubkin i Te14, lyckades med bedriften att ta sig till finalen av MDH:s tävling Unga matematiker. I finalen deltog 9 lag från olika skolor i länet och våra grabbar lyckades med att komma på en hedrande sjätteplats, trots att man p.g.a. sjukdom endast kunde ställa upp med två deltagare i finalen. Albin och Kalle blev också omnämnda i tidningen för att de utmärkte sig genom att lösa en av tävlingsuppgifterna på ett mycket kreativt sätt, genom att bygga en geometrisk modell.
Tävlingen unga matematiker sponsras av regionens Sparbanker.

Unga matematiker 2

Unga matematiker

"Djäknebergsdagen"

Traditionsenligt så anordnade några eleveri tvåan på Teknikprogrammet en fin aktivitetsdag för årskurs1-3 på Teknikprogrammet. Eleverna får möjlighet att under avslappnade former lära känna varandra mellan klasserna och årskurserna genom att samarbeta/tävla i olika grenar.

Det blev en fin förmiddag, med bra väder, positiva elever och många glada skratt.
Jag vill rikta ett stort tack till alla inblandade som bidrog till att göra detta till en trevlig och bra dag

/Anders

Djäkneberget 1

Djäkneberget 2

 

Teknik

Är du nyfiken på teknik men är osäker på vad en teknisk utbildning kan innebära?
Då ska du titta på miniserien ”Therese testar teknik” ” med Youtube-stjärnan Therese Lindgren. Hon visar en annan ingång till teknik än du kanske känner till.

Filmerna hittar du här:
Film 1:Therese Testar TEKNIK - Makey Makey

Film 2:Therese Testar Teknik - 3D-printer

Film 3:Therese Testar Teknik - Göra videos

Film 4:Therese Testar Teknik - Selfiemaskinen

Informationsfilmer

Informationsfilmer över våra profiler på Wijkmanska hittas under under respektive profil, eller direkt via länkarna nedan:

 -