Hoppa till textinnehållet - Hoppa till aktuell information och förändringar på webbplatsen. -  - 
Wijkmanska gymnasiet - teknik, industri, el - 
Anpassa -  | Kontakt -  | Webbkarta -  | Sök -  |  - English

Aktuellt på Wijkmanska

Grattis på Alla Hjärtans Dag

Idag kommer Here 4 U att stå på entréplanet. Medlemmarna kommer att vara där på rasten på fm och under lunchen. Gör gärna ett besök där.

 

Studiebesök på Luleå Tekniska universitet

Inriktningselever ”Samhällsbyggnad och miljö” åk3 på Teknikprogrammet har varit på studiebesök på LtU 18-19 januari.

cid:image001.jpg@01D39364.F69A33F0

 

cid:image002.jpg@01D39364.F69A33F0

cid:image003.jpg@01D39364.F69A33F0

 

Vinnarna i bowlingturneringen i klass EE16A+B.
På delad första plats kom Alexander Guldhag (mitten) och Casper Söder ( till höger) På andra plats kom Niklas Lindberg ( till vänster)

Vinnarna i Bowlingen 2017


Nu är den nya den nya reklamfilmen på El- och energiprogrammet färdig den finns under programmet men också här på nyhetssidan en tid framöver se länken nedan:
El- och erengiprogrammets reklamfilm ( nytt fönster)

Wijkmanska gymnasiets nya film om Teknikcollege, se länken nedan:
Nya filmen om Teknikcollege

Vinnarna i årets pepparkakshustävling 2017 är klass TE16BTE16B


Vinnande bidraget 2017

Vinnare på Gymnasiemässan

Det var 96 muttrar i glasburken som var med i tävlingen i vår monter på gymnasiemässan. Närmast kom Mohamad Ek som går på Parkskolan och han gissade på 95st.
Grattis Mohamad!

Öppet hus

Onsdagen den 24 Januari 18.00 - 20.00.
Varmt välkommen!
Läs mer: Öppet hus

Nu är skolans Elprogram ETG-certifierade

ETG-Kvalitetssäkring och yrkesbevis
ETG-konceptet innebär att både elevens kunskap och praktik kvalitetssäkras. Kunskapsmålen följs löpande upp med terminsvisa prov. Praktiken genomförs med utbildade handledare på företagen vilka dokumenterar och kommenterar alla moment eleven gör. Utbildningen avslutats med ett veckolångt praktiskt yrkestest som bedöms av aktiva i branschen.

Elever som klarar kurskraven, terminsproven och yrkestestet samt genomfört praktiken på 600 timmar erhåller en ETG-examen. De kan därefter direkt anställas som elektriker i företagen utan att först gå som lärlingar.
För mer information, se länken nedan:

ETG-partner

 

Ny plan mot diskriminering och kränkande behandling finns nu under länken "Så arbetar vi" eller se länken nedan:

Prova-på

Du som går i 9:an är varmt välkommen att vara med och prova på hos oss, till exempel under din prao-period.

Kontaktpersoner:

Studie- och yrkesvägledare / Rektor:
Daniel Malmström
daniel.malmstrom@vasteras.se

Teknik: Anders Sundvall
anders.sundvall@vasteras.se

Industri: Peter Grahn
peter.grahn@vasteras.se

El: Göran Elfgren
goran.elfgren@vasteras.se

Leandagen för årskurs ett

Torsdagen den 5 oktober fick eleverna i årskurs 1 på Teknikprogrammet en heldagsutbildning inom LEAN och produktionskunskap. Dagen innehöll en variation av både föreläsningar och praktiska moment i olika workshops.

Under dagen bjöds det även både fika och lunch. Denna dag sponsras av NPU gruppen.

Leanderdagen 1, 2017

Leanderdagen 2, 2017

Unga matematiker

Även i år lyckades ett lag från årskurs 3 på teknikprogrammet ta sig till finalen av matematiktävlingen Unga matematiker.

I år kvalade cirka 50 lag från olika gymnasieskolor i Mälardalsregionen.

Åtta lag lyckades ta sig till den stora finalen på MDH. Tävlingen är ett samarbete mellan Mälardalens högskola och regionens Sparbanker. Våra duktiga elever i finalen var: Erik Stridsman, Simon Lundin och David Andersson. Bra jobbat grabbar!

Unga matematiker 1, 2017

Unga matematiker 2, 2017

Djäknebergsdagen med Teknikprogrammet

Fredagen den 29/9-2017 var det dags för den årliga Djäknebergsdagen på teknikprogrammet. Det är en dag då lärare och elever från åk1-3 umgås och tävlar mot varandra i olika grenar.

Eleverna i Åk 2 var tävlingsansvariga och lagledare för de mixade lagen med ”ettor” och ”treor”.

Albin Larsson, Simon Lindfors, Nathalie Svensson och Rebecca Redin Niwong från referensgruppen på teknikprogrammet hade planerat en mycket bra aktivitetsdag!

Djäkneberget 2 2017
Djäknebergsdagen 1, 2017
Djäkneberget 3 2017

Ny rutin för inloggning på Vklass för vårdnadshavare

Längst upp till höger på denna sida klickar du på
Vklass - inloggning och du måste ha ett BankID. Här får du tre val beroende på vilken typ av BankID du har.

Besök i Stuttgart 2017

Tysklandsresa Wijkmanska Gymnasiet

Stuttgart 2017

Även i år gjorde eleverna i årskurs 3 på Robotsystemsinriktningen på Teknikprogrammet en utlandsresa som avslutning på sin utbildning. I år gick resan till Stuttgart med en avstickare till Neckarsulm där Audi har sina fabriker. Vi gjorde även ett besök på Porschemuseet i Zuffenhausen.

Besöket på Audi inleddes med en genomgång av företagets olika modeller och om Audis chassikonstruktioner i aluminium. Efter det var det fabriksvisning där vi fick följa hela produktionskedjan från plåtpressning till slutmontage. Med en automationsgrad på 94 % och närmare 5000 industrirobotar var detta var det en häftig upplevelse för eleverna som nu fick se olika robot och automationstillämpningar i verklig miljö.

Resan sponsras även i år av NPU(nätverket för produktionsutveckling) vilket gör det möjligt för eleverna att summera sina inriktningsstudier i en internationell miljö.

Temat i år var produktion och miljö vilket innebär att eleverna särskilt granskat miljöaspekter i produktionen och redovisat detta i avslutande arbeten som gav intressanta reflektioner på Audis nuvarande och kommande miljöarbete.

Några citat från årets resa:

"- Jag tyckte att resan till Stuttgart har varit mycket givande, intressant och ett nöje. Som både produktions- och bilintresserad så var resan näst intill skräddarsydd för mina intressen. Både besöket på Porsche museum och Audi Neckarsulm har gett mycket både faktamässigt och ur produktionsaspekter."

" - Mina personliga synpunkter på resan är positiva. Jag tycker att det var en rolig och lärorik resa. Både besöket på fabriken och besöket på museet var spännande och intressanta på olika sätt. Museet var mer häftigt och coolt medan fabriken var intressant och lärorikt. Jag kommer inte på några negativa synpunkter utan uppskattar att vi fick möjligheten att göra det här."

Besöket på Audi fabriken i Neckarsulm var, i alla fall för mig personligen, väldigt lärorikt. Jag fick en mycket bättre förståelse för hur riktiga produktionsceller ser ut och förstår mig mer på varför vi gör det vi gör, nu finns det liksom något att jämföra med. //Kaj Lööf

Årets vinnare av Industrikampen 2017

Industrikampen 2017 3

Industrikampen 2017

Vinnarna av Industrikampen 2017

Drönare bygger internationella broar

Läs mer om våra internationella utbyten via länken nedan:
Internationalisering

Nyfiken på teknik?

Är du nyfiken på teknik men är osäker på vad en teknisk utbildning kan innebära? Då ska du titta på miniserien ”Therese testar teknik” ” med Youtube-stjärnan Therese Lindgren. Hon visar en annan ingång till teknik än du kanske känner till.

Filmerna hittar du här:

För tjejer som gillar teknik finns en facebookgrupp.
Tjejer som vill gå teknik

Informationsfilmer - Wijkmanska

Informationsfilmer över våra profiler på Wijkmanska hittas under under respektive profil, eller direkt via länkarna nedan:

 -